
Er zijn verschillende organisaties die wat tegen het gebruik van kindsoldaten proberen te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld Warchild, Amnesty International, UNICEF en nog vele anderen. Deze organisaties proberen onderwijs te regelen voor kinderen, ze helpen kindsoldaten van psychologische problemen af te krijgen, en ze spreken ook met ambassades van landen waar kindsoldaten worden gebruikt, zodat die vervolgens de regering van dat land kunnen overtuigen dat het gebruik van kindsoldaten niet normaal is. Organisaties proberen het gebruik van kindsoldaten te voorkomen. Maar ze helpen ook ex-kindsoldaten weer op het goede pad te krijgen.
Af en toe bespreekt de veiligheidsraad van de VN dit onderwerp, en er worden dan ook meteen maatregelen genomen. Van 2004 naar 2007 is het aantal kindsoldaten namelijk enorm verminderd. De wereld ging van 27, naar 17 conflicten waar kindsoldaten gebruikt worden.
Een land heeft zelf de keuze een contract te tekenen over het gebruik van kindsoldaten onder de 18 jaar. Dit optionele contract is momenteel nog lang niet getekend door alle landen. Zelfs Nederland heeft dit contract nog niet ondertekend, wat dus betekend dat kindsoldaten boven de 15 jaar in Nederland theoretisch legaal zijn. Wel hebben alle landen, behalve Somalië en de Verenigde Staten, een contract ondertekend dat kindsoldaten onder de 15 jaar niet legaal zijn. Helaas willen organisaties die kindsoldaten gebruiken, natuurlijk geen contracten hierover tekenen.
Organisaties die opkomen voor kindsoldaten zijn verenigd in de internationale coalitie voor het stoppen van kindsoldaten. Deze organisaties komen regelmatig bij elkaar in het hoofdkwartier in London.
Maak jouw eigen website met JouwWeb